Als de dingen in je leven je allemaal even te veel worden

Als 24 uur uur in een dag niet meer genoeg lijkt, denk dan eens aan dit korte verhaaltje…

Een professor stond voor de klas om een les filosofie te geven. Hij had een aantal voorwerpen voor zich liggen. Toen de les begon, nam hij zonder iets te zeggen een lege mayonaisepot en begon deze te vullen met golfballetjes. Toen deze hier helemaal mee gevuld was, vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu helemaal vol was. Zij antwoordden van wel.

 

Toen nam de professor een doos met kralen en leegde deze in de pot. Hij schudde lichtjes met de pot en de kralen rolden tussen de open plekken, tussen de golfballetjes. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was. Ze gaven weer het zelfde antwoord, ja… de pot is vol.

 

De professor nam nu een bakje met zand en kiepte dit zand in de pot met golfballetjes en kralen. Natuurlijk vulde het zand alle ruimte op tussen de golfballetjes en de kralen. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was, de studenten antwoordden van wel.

 

Van onder het bureau nam de professor nu twee glazen bier en goot de hele inhoud van deze twee glazen bier in de pot met golfballetjes, kralen en zand. De hele inhoud verdween in de pot. Het bier vulde de ruimte op tussen het zand. De studenten begonnen te lachen.

 

“Nu”, zei de professor, “nu wil ik dat jullie deze pot zien als jullie eigen leven. Deze pot gevuld met golfballetjes, kralen, zand en bier, stelt namelijk het leven van een mens voor. De golfballetjes zijn de belangrijke dingen in het leven: je familie, je kinderen, je geloof, je gezondheid en je favoriete bezigheden. Dingen die ervoor zorgen dat als er niets meer op de wereld was dan deze dingen, je leven toch gevuld zou zijn.”

 

“De kralen zijn de andere zaken die belangrijk zijn: je werk, je huis, je auto. Het zand, dat staat voor de kleine dingetjes die belangrijk voor je zijn. Als je het zand als eerste in de pot kiept en hem hiermee vult, is er geen plek meer voor de kralen of voor de golfballetjes.

 

Datzelfde geldt ook voor je eigen leven. Als je al je tijd en energie aan de kleine dingetjes besteedt, is er geen ruimte meer voor de dingen die belangrijk voor je zijn. Besteed daarom aandacht aan deze belangrijke dingen. Speel bijvoorbeeld met je kinderen. Neem tijd voor een onderzoek naar je gezondheid. Neem je partner mee uit eten. Dan blijft er altijd nog wel tijd over om het huis te poetsen of de prullenbak te repareren. Zorg eerst voor de golfballetjes, de dingen die echt het allerbelangrijkste voor je zijn. Stel prioriteiten. De rest is maar zand.”

 

Eén van de studenten steekt een vinger op en vraagt waar de twee glazen bier in die pot dan voor zouden moeten staan. De professor lacht en zegt de student dat ze daarmee een heel goede vraag heeft gesteld.

 

Gepubliceerd op: 25 augustus 2014

Tags: ,